Cristian Manea

miercuri, 25 ianuarie 2012


Complexele psihosexuale

            Fiind integrat in fiinta umana ca unul dintre instinctele fundamentale, sexualitatea a starnit de-a lungul istoriei omenirii poate una din cele mai mari controverse, atat din punct de vedere al moralitatii , al religiei cat si al normelor socio-culturale.
Reprezentand un vast domeniu de cercetare, sexualitatea umana, prin multitudinea  de factori care o compun, a permis aparitia in ultimul deceniu a unei noi ramuri legate de studiul complexelor psihosexuale.
Una din primele cauze care genereaza declansarea si mentinerea acestui tip de complex este data de „cenzurile personale”, adica mai exact de bagajul de ganduri, sentimente si trairi pe care le avem in legatura cu sexualitatea. Termenul de „bagaj” nu este intamplator, este sustinut si argumentat de ideea ca de-a lungul primilor ani din viata suntem „modelati” din punct de vedere al opticii cu care privim sexualitatea de catre modelele moral-religioase  impuse de familie si in general de societatea in care traim.

Toate acestea plus experientele personale legate de sexualitate ne duc la formarea unei imagini in care incep sa fie conturate si bine delimitate tabuu-rile si interdictiile legate de manifestarile conduitei sexuale.
Reprimarea dorintelor, necunoasterea si incapacitatea de a a integra acest amalgam de sentimente duce negresit  la declansarea a ceea ce sta la baza complexelor psihosexuale si anume: rusinea si vinovatia. Seria de complexe psihosexuale care se dezvolta de aici vor duce in timp la crearea unor comportamente  care vor avea ca efect inhibitia,  devianta, perversiunea etc.
Pentru J. Boutonier, ”complexul reprezinta un amestec inextricabil de sentimente sau atitudini afective cu caracter contradictoriu si de care individul nu se poate detasa fara a-si compromite personalitatea”. De aici rezulta ca intreg ansamblul legat de personalitatea si comportamantul adultului sunt serios modificate si in acest sens ar trebui sa li se acorde o atentie deosebita, deoarece, complexele psihosexuale pot evolua catre forme grave de tulburari de natura clinica ale sexualitatii.
Voi prezenta pe scurt cateva forme de complexe psihosexuale :
Complexul Oedip – este unul dintre cele mai cunoscute complexe, acest lucru fiind datorat in primul rand psihanalizei. Se instaleaza in jurul varstei de 3-5 ani si consta in atractia erotica a copilului fata de parintele de sex opus si repulsia fata de parintele de acelasi sex. Complexul Oedip poate avea doua forme, una pozitiva care consta in atractia copilului pentru parintele de sex opus si una negativa, constand in atractia copilului manifestata fata de parintele de acelasi sex.
Complexule Electra este de regula raportat la baieti si este forma „feminina” a complexului Oedip
Complexul Fedra este dat de atractia pe care mama o dezvolta pentru propriul fiu.
Complexul Oreste, este legat de actul matricidului si reprezinta forma inversa a complexului Fedra.
Complexul Narcis, este inspirat din motivul mitologic al personajului prin care se exprima autoerotismul. Acest complex blocheaza posibilitatea de a gasi un partener, deoarece nimeni nu se poate ridica pana la urma la acelasi nivel erotic pe care il simte individul fata de sine insusi.
Complexul Don Juan, este complexul de superioaritate al seducatorului, al barbatului agresiv, dominant care este incapabil de a se stabili la o singura partenera, tot ceea ce conteaza este numarul cuceririlor pe care le poate face.
Toate aceste complexe dezvaluie in esenta o incapacitate de integrare si de pozitionare fata de unele pulsiuni de natura sexuala, emotionala si afectiva, pe care individul le-a acumulat de-a lungul existentei, ele ducand in timp la o deteriorare a calitatii „vietii interioare” .
Persoanele care sufera de astfel de complexe trebuie abordate cu rabdare, intelegere  si discretie iar indrumarea loc catre un cabinet de psihoterapie poate insemna drumul catre „eliberare”. Cadrul terapeutic este indispensabil pentru intelegerea si rezolvarea acestor categorii de complexe.


Cristian Manea -  Psihoterapeut
http://www.cristian-manea.ro