Cristian Manea

marți, 27 decembrie 2011

Natura umana transpusa in maxime


§  „Descoperim in noi insine ce ne ascund ceilalti si recunoastem in altii ceea ce ascundem de noi insine.” (Vauvenargues).
§  „Multe dintre femei  nu plang moartea iubitului atat din dragoste, cat din dorinta de a aparea demne de a mai fi iubite.” (La Rochefoucauld).
§  „Pedeapsa mincinosului consta nu in faptul ca nu este crezut, ci in faptul ca el nu poate crede pe nimeni.” (G.B.Shaw).
§  „Cele mai multe conversatii se fac din concesia reciproca de a vorbi despre sine insusi.” (N. Iorga).
§  „Daca vrei sa faci bogat pe cineva, nu-i spori averea, ci i-ai din dorinte.” (Epicur).
§  „Multumeste-te cu ce este, dar cauta ceva mai bun.” (Socrate).
§  „Exista oameni cu o structura sufleteasca foarte ciudata : nu pot trai fara suferinta. Cand nu mai au nicio suferinta, ei devin ipohondri.” (L. Blaga).
§  „Bogatia experientei straine castigata si-n carti se numeste eruditie. Experienta proprie este intelepciune. Cel mai mic capitol al acesteia este mai pretios decat milioane din celalalt.” ( G.E.Lessing).
§  „In conversatie nu aduce vorba la tot pasul, cu rost sau fara rost, de ispravile si intamplarile tale; caci placerea pe care o ai tu de a povesti nu o au si cei dimprejur de a te asculta.” ( Epictet).
§  „Nu e intotdeauna bine sa spunem tot ce avem pe inima, dar sa cautam sa n-avem pe inima decat ceea ce am putea spune.” (P. Janet).
§  „N-am regretat niciodata ce n-am spus, dar am regretat de multe ori ce am spus.” (Ibn al-Muqaffa).
§  „Prietenia neintarita de intelepciune poate fi usor dezbinata de prostie.” (W. Shakespeare ).
§  „Sa nu cautati a-l face pe om mai bun prin ratiune, ci prin exemplu ; nu incercati a misca, decat prin emotie ; sa nu credeti ca puteti trezi dragostea altfel decat prin dragoste. Fiti ceea ce vreti sa fie celalalt. Viata voastra, iar nu cuvintele voastre sa fie o predica.” (H.Fr. Amiel).
§  „Nu e destul sa stii, trebuie sa si aplici; nu e destul sa vrei, trebuie sa si faci.” (J.W.Goethe).
§  „Viata ar fi un somn sau o realitate in mod esential mediocra, daca n-ar salva-o indivizi care in mod permanent se framanta cu un gand, se consuma cu o simtire si se topesc intr-un avant sau o prabusire. Dintr-un nivel superior al vietii, faptul de a te prabusi dramatic este mai relevator pentru fenomenul vital, decat stingerea lenta intr-un echilibru plat. Nu importa absolut deloc cat traiesti, ci importa numai cat ai pus din tine in fiecare clipa.” ( Emil Cioran).
§  „Cele mai multe certuri provin din faptul ca oamenii nu-si exprima bine propriile ganduri si le interpreteaza gresit pe ale altora.” (B. Spinoza).
§  „Plictiseala o cunosc numai oamenii care n-au un continut launtric mai adanc si care nu se pot mentine vii decat prin stimulente exterioare. Toate nulitatile cauta varietatea lumii din afara, fiindca superficialitatea nu este altceva decat realizarea prin obiecte. Omul superficial n-are decat o problema: salvarea prin obiect. De aceea, el cauta in lumea din afara tot ceea ce aceasta ii poate oferi pentru a se putea umple de sine insusi cu valori si lucruri exterioare.” ( E. Cioran).
§  „Noi dam ajutor altora pentru a-i face sa ne dea si ei in imprejurari asemanatoare; si aceste servicii, pe care le facem lor, sunt, la drept vorbind, un bine pe care ni-l facem noua insine anticipat.” (La Rochefoucauld).
§  „Marea noastra greseala este ca incercam sa solicitam fiecaruia in parte virtutile pe care nu le are, neglijand a le cultiva pe cele pe care le poseda.” (M. Yourcenar).
§  „Este intelept nu acela care se intristeaza de ce-i lipseste, ci acela care se bucura de ce are.” (Democrit).


Cristian Manea - Psiholog
http://www.cristian-manea.ro/